Abena wint Nationale Zorginnovatieprijs met slim incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik

Abena Healthcare heeft op 15 maart de Nationale Zorginnovatieprijs in ontvangst mogen nemen voor haar slimme e-health incontinentiemateriaal: Abena Nova. Abena werd door het publiek uitgeroepen tot winnaar omdat Nova zorgverleners de mogelijkheid biedt om de verschoning van incontinentiemateriaal op het juiste moment te plannen, iets wat tot nu toe niet mogelijk was. Dit leidt tot zowel verhoging van kwaliteit van leven van cliënten, als tijdvoordeel voor zorgverleners en financiële voordelen voor zorginstellingen.

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve onderneming in de zorg- en welzijnssector. Dankzij het slimme incontinentiemateriaal van Abena weten zorgverleners exact wanneer mensen verschoond moeten worden. Verschonen op het juiste moment leidt tot droge bedden en kleding, een gezonde huid, minder schaamte en voorkomt onnodig werk. Het verbetert de kwaliteit van leven van de cliënt en geeft de zorgverlener meer tijd voor kwaliteitszorg. In 2017 was Philadelphia Zorg de eerste zorgorganisatie ter wereld die de Abena Nova uitgebreid heeft getest in de praktijk. Na veelbelovende reacties en resultaten zijn in Nederland inmiddels ook diverse andere zorginstellingen de voordelen gaan ervaren van de Abena Nova.

Rob Basjes, directeur van Abena Healthcare is enorm vereerd met de Nationale Zorginnovatieprijs: “Abena is een Deens familiebedrijf met als missie om de kwaliteit van zorg voor mensen met incontinentie te verbeteren. Het feit dat wij nu de Zorginnovatieprijs 2018 hebben gewonnen voor ons slimme incontinentiemateriaal is niet alleen een fantastische erkenning voor ons werk, maar ook een signaal dat het publiek vindt dat aandacht voor continentiezorg in Nederland nodig is. En daar zullen wij met passie aan blijven werken.”


De Abena Nova bevat slimme sensoren in het incontinentieverband waarmee het vochtniveau nauwkeurig wordt gemeten en is een oplossing voor zorgorganisaties en verpleeghuizen, waar meer dan de helft van de cliënten last heeft van ongewild urineverlies. Door het voorkomen van onnodige (nacht)verschoningen, lekkages en handmatige controles van het incontinentiemateriaal wordt de zorg voor mensen met incontinentie socialer en menselijker. Ook is het minder belastend voor zorgverleners.

De Nationale Zorginnovatieprijs werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt tijdens het plenaire slotprogramma van Health Valley Event.

Terug naar het overzicht