Actueel
Meer doen met minder mensen en middelen door slimmer toekomstgericht werken
Op 19 december aanstaande gaat de vaste Tweede Kamercommissie VWS met Minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in debat over Arbeidsmarktbeleid in de Zorg en toekomstbestendige oplossingen voor het optimaal inzetten van zorgprofessionals in de Nederlandse samenleving.
De recente VTV Volksgezondheid Toekomstverkenning 2024 van het RIVM laat een toename aan multimorbiditeit zien: rond 2050 zal het aantal mensen met 3 of meer chronische aandoeningen naar verwachting met een derde zijn toegenomen. Met het al bestaande tekort aan zowel reguliere als ook informele en mantelzorg zijn slimme oplossingen nodig om mensen niet in de kou te laten staan. Inwoners in steeds meer regio’s kunnen zich nu al niet meer inschrijven bij een huisarts, eerstelijnszorgcentrum, wijkzorg en kraamzorg. En patiënten die wel zijn ingeschreven stellen een gang naar de zorgverlener uit. Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en een sectoroverstijgende prestatie van de NZa lossen deze problemen (vooralsnog) niet op.
Hoe kunnen nieuwe inzichten en ontwikkelingen helpen?
Gerichte inzet van medische technologie en hulpmiddelen kan de zorg vereenvoudigen, de totale zorgkosten beperken en het dagelijks leven van patiënten en hun naasten verbeteren. Innovaties kunnen zorgprofessionals ondersteunen bij hun werkzaamheden of zelfs ontlasten, waardoor er meer tijd komt voor menselijk contact, triage en handelingen die (nog) niet met techniek kunnen worden verricht.
Wat is er nodig om de arbeidsmarkt in de zorg te ondersteunen met technologie en hulpmiddelen?
Doelmatige en doeltreffende inzet van zorgtechnologie wordt belemmerd door ingewikkelde en vastzittende vergoedingsstructuren en administratie. Een onnodig verlies. Hieronder vatten wij een aantal uitdagingen en mogelijke oplossingsrichtingen samen waarmee de inzetbaarheid van waardevolle hulpmiddelen kan verbeteren:
Ontwikkel beleid voor de inzet van medische technologie en hulpmiddelen in samenspraak met zorgprofessionals en patiënten
Maak praktijkonderzoek en innovatieroutes voor nieuwe medische technologie en hulpmiddelen mogelijk om de waarde aan te tonen
Maak functioneringsgericht zorgverlenen mogelijk
Hoe? Lees de voorbeelden in de Nefemed inbreng
Stimuleer een Circulaire Gezondheidszorg met een Interdepartementale Beleidsagenda Duurzame Hulpmiddelenzorg
Inbreng van Nefemed voor het Commissiedebat Circulaire Economie 19 december 2024 in de Tweede Kamer
Op 19 december gaat de vaste Tweede Kamercommissie I&W met Staatssecretaris Jansen van Milieu in debat over Circulaire Economie.
Als brancheorganisatie van producenten van Medische Hulpmiddelen en Medische Technologie zien wij een rol die de ruim 500.000 medische hulpmiddelen op de Nederlandse markt kunnen spelen bij de totstandkoming van een Circulaire Gezondheidszorg.
Impact - Bijdrage van medisch technologische innovaties aan een Circulaire Gezondheidszorg
In haar advies Verduurzaming van Hulpmiddelen in de Zorg van september 2022 benoemt de Gezondheidsraad de noodzaak om te komen tot een Interdepartementale Beleidsagenda voor Duurzame Hulpmiddelenzorg.
Dat zorgverleners, patiënten, eindgebruikers, zorginstellingen, zorgverzekeraars en ook fabrikanten ook behoefte hebben aan een gedragen toekomstbeeld van duurzame hulpmiddelenzorg, is afgelopen jaar nogmaals bevestigd door de Analyse Extramurale Hulpmiddelenmarkt van bureau HHM van april dit jaar.
Sindsdien is er nog geen reguliere samenwerking tussen de departementen VWS, I&W, EZ en Klimaat en Groene Groei ontstaan die het voor bovenstaande stakeholders mogelijk maakt om kennis en middelen te bundelen om de transitie in concrete, geprioriteerde stappen met elkaar vorm te geven.
Daarom doen wij hieronder een aantal suggesties om deze transitie te versnellen en schetsen wij de barrières die daaraan nu nog in de weg staan.
Wat is er nodig?
1. Werk publiek privaat samen
2. Meet impact betrouwbaar – Kijk naar de hele LCA en toeleveringsketen
3. Interdepartementale Beleidsagenda Duurzame Hulpmiddelenzorg – Volg het advies van de Gezondheidsraad
In onze inbreng staan voorbeelden waarbij het ontbreken van publiek-private samenwerking, niet volledig meten van impact en het ontbreken van een ministerie-overstijgende beleidsagenda zorgt voor uitdagingen in leveringszekerheid. En waar samenwerking de oplossing is.
Nefemed partner in Green Deal Samen werken aan duurzame zorg
“De lidbedrijven zijn elk al lange tijd bezig om hun producten en productiewijze te verduurzamen. Maar voor een optimale en veilige inzet van deze medische hulpmiddelen en technologie in de praktijk én een andere manier van werken in de zorg is meer nodig: passende wet- en regelgeving. Er is (nog) geen interdepartementaal duurzaamheidsbeleid voor medische hulpmiddelen, terwijl de regels elkaar wel raken, tegenwerken en onnodig vertragen. Samen met de lidbedrijven draagt Nefemed praktische beleidsoplossingen aan waardoor de zorg persoonlijker, passender en minder belastend kan worden. Maar het is natuurlijk vele malen krachtiger om dit samen met alle andere zorgpartijen te doen. Ik kijk uit naar die hashtag#synergie.”
Binnen de Green Deal 3.0 richt Nefemed zich met name op het circulair en spaarzaam met grondstoffen en materialen werken. Concrete speerpunten:
✅ Delen van kennis over succesvolle circulariteitsinitiatieven in het buitenland.
✅ Verbeteren van circulaire logistiek van hulpmiddeleninkoop, inzetbaarheid en end-of-life producten.
✅ Ontwikkelen van veldnormen met stakeholders op het snijvlak van duurzaamheid, effectieve zorginterventies en patiëntveiligheid.
✅ Bijdragen aan uitvoeren van het advies van de Gezondheidsraad uit 2022 om te komen tot een “interdepartementale beleidsagenda voor duurzame hulpmiddelenzorg” en bevorderen van domeinoverstijgende kennisdeling.
✅ Bijdragen aan kennisdeling over Life Cycle Assessment-modellen en het berekenen van ecologische, economische en sociaal-maatschappelijke duurzaamheid.
Lees meer over de duurzaamheidsagenda in https://nefemed.nl/duurzaamheid
Webinar Productaansprakelijkheid in de EU
De 'oude' richtlijn dateerde uit 1985. De herziening kent meerdere aanscherpingen van verantwoordelijkheden van producenten. Het bevat onder meer een lagere bewijsdrempel voor productaansprakelijkheid en een verplichting voor producenten om onder omstandigheden bepaalde informatie openbaar te maken. Tevens vervangt de nieuwe richtlijn verouderde definities en concepten die destijds niet waren ingericht op bijvoorbeeld de digitale of circulaire economie, nieuwe en innovatieve producten en de toenemende mondiale handel in bijvoorbeeld refurbished producten (gebruikte producten die worden gecontroleerd, zo nodig gerepareerd, en opnieuw op de markt worden aan geboden voor hergebruik).
Marktpartijen moeten zich voorbereiden op een aanzienlijke aanscherping van hun aansprakelijkheidsrisico’s.
Begin 2025 licht advocaat Bob van der Kamp van Coupry Advocaten tijdens een interactief webinar de nieuwe richtlijn toe en gaat hij in op de volgende vragen:
- Hoe ziet het huidige regulerende kader voor beroepsaansprakelijkheid eruit?
- Wat behelst de herziening, wat is de motivering en het doel?
- Wat zijn die belangrijkste wijzigingen?
- Wat zijn de verwachtingen ten aanzien van de medische aansprakelijkheid, aanpassing contracten en doorwerking in productaansprakelijkheidsverzekering?
Nefemed-leden kunnen hun interesse voor dit webinar alvast kenbaar maken via secretariaat@nefemed.org.
Beleid voor kritieke medische hulpmiddelen
Het LCG, VWS, CBG en IGJ deden wat in hun macht lag om met tijdelijke oplossingen een door orkaan Helene veroorzaakt dreigend tekort aan infuuszakken te voorkomen. Nefemed roept partijen op om ook langere termijnoplossingen in gang te zetten. Juist nu!
Maatregelen voor kritieke geneesmiddelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft onlangs samen met zorgverleners aan een nationaal overzicht samengesteld van de voor de Nederlandse patiënt kritieke geneesmiddelen.
Aan de hand van deze lijst bepaalt minister Agema de komende tijd welke maatregelen voor welke geneesmiddelen het meest effectief zijn om geneesmiddelentekorten in de toekomst te voorkomen (Zie ook het antwoord op vraag 587 bij de VWS Begroting 2025).
In reactie op een uitspraak van de Raad van State maakt minister Agema vorige week één van de maatregelen bij tekorten bekend.
Proactief beleid voor kritieke medische hulpmiddelen en technologie
Het is niet meer dan logisch dat de toedieningswegen van kritieke geneesmiddelen integraal onderdeel vormen van de lijst essentiële geneesmiddelen. En dat deze medische hulpmiddelen - getuige ook de geest van de in juni 2024 met algemene (!) stemmen aangenomen motie van NSC en PVV - nimmer onder een toegangsbeperkende maatregelen mogen vallen, zoals een preferentiebeleid.
Net zo evident is, dat de medische hulpmiddelen en medische technologie die essentieel zijn voor kritieke processen, eveneens aldus worden aangemerkt.
De analyse hiervoor kan relatief snel plaatsvinden, immers: de WHO heeft al een uitgebreid overzicht van kritieke hulpmiddelen en kritieke processen samengesteld.
Verschuivende wereldmarkten
Wanneer een wereldmarkt door een pandemie, natuurverschijnsel, of calamiteit plots verschuift, staat Nederland simpelweg niet vooraan in de rij voor levering. Dan staan we met lege handen.
Daarom moeten we ons In Nederland en de EU verstandig voorbereiden op onverwachte leveringsonderbrekingen met proactief beleid voor toedieningswegen van kritieke geneesmiddelen en voor medische hulpmiddelen die essentieel zijn voor kritieke processen.
Lees meer achtergronden en prioriteiten om samen met ketenpartijen op te pakken in het hoofdstuk Leveringszekerheid.
Enorme BTW-complexiteit bij medische hulpmiddelen
Vereenvoudigde, zinnige BTW-tarieven
In een motie verzochten Inge van Dijk (CDA) c.s. de regering om vóór de Voorjaarsnota in overleg met de Kamer een alternatieve invulling voor de afschaffing van verlaagde btw-tarieven te presenteren en daarbij gebruik te maken van het handboek Omzetbelasting, willekeurige aanpassingen te voorkomen en te streven naar vereenvoudiging.
Op 14 november is deze (gewijzigde) motie van Inge van Dijk (CDA), Hans Vijlbrief (D66), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Chris Stoffer (SGP), Senna Maatoug (PvdA-GroenLinks), Joost Eerdmans (JA21), Jimmy Dijk (SP) en Marieke Koekoek (Volt) met algemene stemmen aangenomen.
Duidelijkheid en eenduidigheid, ook voor hulpmiddelen
BTW in de zorg - de Nefemed-werkgroep BTW is er eigenlijk het hele jaar druk mee. Het blijft voor alle betrokkenen een klus om een eenduidige interpretatie van de regels in te regelen.
Een gelijk speelveld is noodzakelijk voor een goed functionerende markt, ook in de zorg. Een centraal vastgestelde interpretatie en aansturing zou dit vergemakkelijken. Wij kijken uit naar de uitwerking van deze door het voltallige Parlement gesteunde motie.
Betere hulpmiddelenzorg voor veelvoorkomende aandoeningen
Hieronder vijf voorbeelden van manieren waarop de eerstelijnszorg voor mensen met veelvoorkomende aandoeningen ondersteund en verbeterd kan worden en hun weer vrijheid geeft.
Om de inzet van deze innovaties mogelijk te maken en te houden is meer beleidsmatige samenhang nodig en een eenduidige, voorspelbare en meerjarige ketenbekostiging. Lees daarover meer in dit nieuwsbericht.
Diabeteshulpmiddelen
Diabetes behoort naar verwachting tot de top 3 meest voorkomende aandoeningen in 2040 in Nederland (VTV, 2018, RIVM). Een slimme glucosemeter op de arm (flash glucose monitoring) meet voortdurend de glucosewaarden zonder pijnlijke vingerprikken. Deze innovatie biedt nieuwe mogelijkheden om bloedglucosewaarden en andere vitale waarden digitaal op afstand te volgen, leefstijl- en behandeladvies snel daarop af te stemmen en zowel persoonlijk als digitaal zorg te verlenen en te ontvangen. Een zwaardere zorgvraag/behandeling kan zo vaak worden uitgesteld of zelfs voorkómen en patiënten kunnen beter meedoen in de maatschappij.
De ervaring van een patiënt en een zorgprofessional met diabetesmonitoring via sensortechnologie is recent beschikbaar gemaakt in een video van het door VWS gesubsidieerde programma Zorg van Nu.
Wondzorg
Al enkele jaren zijn er transparante wondbedekkers op de Europese markt waarmee de wondgenezing ‘van buitenaf’ beter te volgen is. Daardoor hoeven bepaalde wonden minder vaak bekeken, met extra materiaal schoongemaakt en opnieuw bedekt en verbonden te worden. Inzet van innovatieve wondbedekkers helpt zo niet alleen bij het terugdringen van kostbare inzet van personeel en wondreinigings- en bedekkingsmaterialen, maar zorgt er ook voor dat er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht voor de patiënt. Bovendien kan de patiënt zo zijn/haar genezing beter volgen en meer betrokken worden bij de zorg. Deze innovatieve wondbedekkers zijn in Nederland slechts beperkt beschikbaar voor patiënten omdat ze bij zorgverzekeraars in de zeer algemene inkoopcategorie ‘pleisters’ vallen en daar als ‘duur’ worden beoordeeld. In inkoopbeleid van zorgverzekeraars wordt de ‘total cost of care’ niet standaard meegewogen.
Absorberende continentiezorg
Ongeveer 80% van de bewoners van een verpleeghuis is incontinent. Het verwisselen van incontinentiemateriaal is voor het zorgpersoneel een tijdrovende en fysiek zware bezigheid en kan voor cliënten belastend zijn. Daarnaast wordt verschoning veelal op vaste momenten gedaan en heeft de zorg weinig inzicht wanneer cliënten urineren in het incontinentiemateriaal. Hierdoor wordt vaak te vroeg of te laat verschoond. Slim incontinentiemateriaal kenmerkt zich door sensoren in het incontinentiemateriaal. Door bijvoorbeeld een clip worden verzadigingssignalen doorgegeven aan een app. Zo kunnen zorgmedewerkers op afstand, bijvoorbeeld via een mobiele telefoon, zien in welke mate het incontinentiemateriaal van een bewoner verzadigd is en wanneer dit vervangen moet worden.
Deze hulpmiddelen worden als bewezen innovatie erkend door het Kenniscentrum Digitale Zorg, een initiatief van Zorgverzekeraars Nederland. Helaas dreigt deze innovatie van de Nederlandse markt te verdwijnen doordat het duurzaamheidsbeleid en het gezondheidsbeleid niet op elkaar zijn afgestemd.
Stomazorg
De juiste keuze van een hulpmiddel voor een stomapatiënt kan complicaties zoals huidproblematiek voorkomen, zorgen voor betere nachtrust en daarmee betere participatie in de maatschappij. Passende hulpmiddelen kunnen zorgkosten van een hogere zorgzwaarte voorkomen.
Katheterzorg
Innovatieve katheters nemen risicofactoren voor het krijgen van een urineweginfectie weg. Zo dragen innovatieve katheters, naast het ledigen van de blaas, ook bij aan minder antibioticagebruik, minder inzet van zorgprofessionals en een lagere kans op ziekteverzuim, omdat infectie wordt voorkomen.
Eerstelijnszorg ontlasten met medische hulpmiddelen en technologie
Gerichte inzet van medische hulpmiddelen en technologie kan de zorg vereenvoudigen, de totale zorgkosten beperken en het dagelijks leven van patiënten en hun naasten verbeteren. Innovaties kunnen zorgprofessionals ondersteunen bij hun werkzaamheden of zelfs ontlasten, waardoor er meer tijd en ruimte komt voor menselijk contact, triage en handelingen die (nog) niet met techniek kunnen worden verricht.
Waar zijn de arbeidsbesparende hulpmiddelen?
De leden van Nefemed ondersteunen de inzet van minister Agema zoals beschreven in de Kamerbrief Versterking Eerstelijnszorg van 25 oktober jl. Maar zij missen daarin de aanzienlijke rol die de soepele en vlotte inzet van arbeidsondersteunende en -besparende hulpmiddelen en medische technologie daarbij kunnen spelen.
Waar blijft het medische hulpmiddelenbeleid?
Meer beleidsmatige samenhang en een eenduidige, voorspelbare en meerjarige ketenbekostiging voor medische innovaties maken zowel de zorg als het werk persoonlijker, efficiënter en effectiever. Daarom dringt Nefemed bij de minister en volksvertegenwoordigers aan:
- Ontwikkel een gedragen toekomstbeeld en beleid voor hulpmiddelen, medische technologie en digitale zorg samen met eerstelijnsprofessionals, patiënten en andere betrokkenen, zodat deze nieuwe vormen van zorg praktisch, tijdig en passend ingezet kunnen worden.
- Maak functioneringsgerichte zorg écht mogelijk, zodat zorgprofessional en patiënt samen kunnen bepalen welke zorg het best past bij dienst unieke situatie, zonder administratieve rompslomp, nodeloze verwijzingen en frustrerende vertragingen.
- Zorg voor nauwgezette interdepartementale afstemming van het beleid voor vergoeding en bekostiging, kwaliteit- en veiligheid, duurzaamheid en inkoop, zodat medische innovaties beschikbaar kunnen blijven voor zorgverleners en patiënten.
- Maak pakketbeoordeling en inkoop op basis van een (sectoroverstijgende) maatschappelijke kosten-batenanalyse mogelijk, zodat de inzet van medische hulpmiddelen en technologie bij beoordeling, diagnose en/of behandeling ook elders in de keten arbeid en kosten kan besparen en maatschappelijk maximaal kan renderen.
Commissiedebat Eerstelijnszorg
Op 7 november 2024 vergadert de vaste commissie voor VWS over de Eerstelijnszorg. Lees hier de brief van Nefemed aan de woordvoerders Eerstelijnszorg.
MedTech Alliantie: structurele hervormingen noodzakelijk
Hoewel de Europese verordeningen voor Medische hulpmiddelen en In-vitro diagnostica (MDR en IVDR) zijn gericht op veiligheid en innovatie, blijkt na zes jaar implementatie dat deze doelen nog steeds niet volledig worden bereikt.
Het huidige systeem is complex, traag en kostbaar, waardoor toegang tot technologieën, zowel bestaande als nieuwe, wordt bemoeilijkt. Er is bovendien een brede consensus dat de MDR bijdraagt aan beschikbaarheidsproblemen.
De MedTech Alliantie, bestaande uit FME, FMed, Diagned en Nefemed, heeft minister Agema in een open brief opgeroepen om zich in te spannen voor:
- Efficiënter CE-markeringssysteem
Er is een efficiënter en voorspelbaar systeem nodig dat de administratieve lasten en kosten vermindert en sneller kan worden doorlopen. Een flexibel systeem dat kan reageren op externe veranderingen is essentieel. - Ondersteuning van innovatie
Het systeem moet innovatie stimuleren, met platforms voor vroegtijdige dialoog en versnelde beoordelingsprocedures voor technologieën die inspelen op onvervulde medische behoeften. - Hervorming van het toezicht
Een centrale structuur moet het toezicht op de aangemelde instanties verbeteren, met een sterke focus op efficiëntie en ondersteuning van MKB-bedrijven. Dit zal de harmonisatie en effectiviteit van certificeringsprocessen versterken.
Webinar Horizonscan MedTech 18 november 2024
Op 18 november nemen de projectleiders Horizonscan MedTech, Wytse Bruinsma en Robin Toorneman, onze leden mee in wat zij met deze horizonscan en het project voor ogen hebben.
Nefemed-leden kunnen zich voor dit webinar aanmelden via secretariaat@nefemed.org.