Vaak staat men er niet bij stil en de meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat je goed kunt zien. Als het gezichtsvermogen minder wordt voor ver en/of dichtbij, corrigeren we dit met een bril, contactlenzen of laser behandeling. Bij een verminderd gezichtsvermogen waar contouren en kleuren vervagen of in geval het gezichtsvermogen volledig verloren is gegaan, helpen medische hulpmiddelen en technologieën ook hier de patiënt om weer scherp en helder te zien. Specifieke implantaten voor in het oog, zoals intra-oculaire lenzen zorgen er dan voor dat het oog zijn belangrijke functie weer kan gebruiken.

Oogheelkundige medische hulpmiddelen

Oogheelkundige medische hulpmiddelen zoals intra-oculaire en technologieën zijn in staat om in veel gevallen te helpen om het gezichtsvermogen te herstellen of oogziekten te vertragen. Bijvoorbeeld bij:

Cataract
Waarbij de ooglens vertroebelt en uiteindelijk alleen nog schimmen van de omgeving kunnen worden gezien en zelfs algeheel gezichtsverlies kan optreden. Dankzij medische technologieën kunnen cataractpatiënten na een operatie weer helder zien.


Glaucoom
Waarbij de oogzenuw wordt aangetast door verhoogde intra-oculaire druk en zenuwvezels geleidelijk afsterven met als gevolg een steeds ernstiger vermindering van het gezichtsvermogen van de patiënt. Medische technologieën kunnen glaucoom diagnosticeren en behandelen. Hoe eerder een behandeling begint hoe meer zenuwvezels gered kunnen worden.

Macula degeneratie
Een leeftijd gerelateerde oogziekte die pas in een vergevorderd stadium merkbaar is. Tot een paar jaar geleden werd de ziekte als ongeneeslijk beschouwd. Op dit moment bieden medische technologieën goede diagnose mogelijkheden met een effectieve behandeling.

Cluster Oogheelkunde

Binnen het cluster Oogheelkunde zijn producenten en leveranciers van oogheelkundige medische hulpmiddelen en technologieën georganiseerd. Zij ontwikkelen innovatieve producten die bijdragen aan het genezen en aan het welbevinden van patiënten met oogklachten. Het cluster vertegenwoordigt 60% procent van de Nederlandse oogheelkundige markt voor implantaten en apparatuur. Wat betreft intra-oculaire lenzen vertegenwoordigt het cluster ruim 70% van de markt. De leden streven er naar om een volwaardige partner te zijn in de keten van oogheelkundige zorg.

Voorzitter: Walter van de Ven, Johnson & Johnson Vision
Vice-voorzitter: Guido Roest, Alcon B.V.
Secretaris: Frank Peusen, Nefemed 

Leden: 
Alcon B.V.
Bausch + Lomb Netherlands B.V.
Carl ZEISS B.V.
Johnson en Johnson Vision
Image
Image
Image
Image

Publicaties