27 februari 2025 De oplossing voor het zorginfarct

Medische hulpmiddelen versterken de zelfredzaamheid, verkleinen de vraag naar zorg, vergroten daardoor het arbeidspotentieel en besparen zo geld in de zorg en daarbuiten. De juiste inzet van medische hulpmiddelen is overall winst. Omgekeerd: beknibbelen op medische hulpmiddelen = de oplossing voor het zorginfarct afknijpen.

Inkoopbeleid bepaalt werkplezier
De inzet van functioneringsgerichte hulpmiddelen maakt patiënten minder patiënt en zorgverleners meer zorgverlener. Maar, niet waardegericht inkopen en niet functioneringsgericht kunnen voorschrijven vergroot het zorginfarct, jaagt zorgverleners de zorg uit en patiënten erin.
 
Inkoopbeleid stuurt samen beslissen
Patiënten zijn individuen en hulpmiddelen zijn geen one size fits all. Er zijn in Nederland zo'n 500.000 medische hulpmiddelen beschikbaar. Zorgverleners en patiënten kunnen samen het best passende hulpmiddel kiezen. Mits het is ingekocht door de zorgverzekeraar van de patiënt. Mits de zorgverzekeraar met het inkoopbeleid niet op de stoel van de voorschrijver zit. 
 
Nefemed wil daarom actie op de volgende punten

  • Zorgverzekeraars aanspreken op hun zorgplicht en de afwenteling van kosten en inspanningen op zorgverleners. 
  • Inzicht in arbeidsbesparing en total cost of care onderdeel maken van de pakketbeoordeling.
  • Verbeteren van informatie aan zorgverleners op gebied van arbeidsbesparing en keuzemogelijkheden.
  • Inkoop volgens het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelen en de Hulpmiddelenmodules van de Kwaliteitsraad. 

Lees hierover meer in het thema Toegankelijkheid en de brieven aan de Tweede Kamer over Arbeidsmarktbeleid in de Zorg van 9 december 2024 en 5 maart 2024, en het Zorgverzekeringsstelsel van 11 juni 2024.

Dit artikel delen: